Asalcsi Oki-díjat kapott Salánki Zsuzsanna

2021.05.11.
Asalcsi Oki-díjat kapott Salánki Zsuzsanna
Asalcsi Oki-díjjal tüntették ki Salánki Zsuzsannát, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet adjunktusát, az udmurt nyelv kutatása területén végzett több mint 30 éves munkája elismeréseként.

Az Asalcsi Oki, első udmurt költőnő előtt tisztelgő díjat az udmurt nyelv és kultúra terén kifejtett tudományos ismeretterjesztő tevékenységért adományozzák, a kitüntetésre csak női kutatókat jelölnek. A díjazottal készült, udmurt nyelvű interjú itt hallgatható meg.

2016-ban Salánki Zsuzsanna az udmurt nyelv és nyelvészet érdekében végzett oktató- és tudományszervező tevékenységéért az oroszországi felsőoktatási intézmény kitüntetettje is lett, és az Udmurt Állami Egyetem díszdoktorvá avatták. Az Udmurt Állami Egyetem (UDGU) és az ELTE között 2010 óta tart a kapcsolat. Az intézményközi kétoldalú megállapodáson belül az orosz egyetemnek több a finnugrisztika területén kutató magyar díszdoktora is van, ez is jelzi a nyolcvanöt éves intézmény elkötelezettségét a szakterület iránt. A kitüntetésről az elte.hu beszámolója itt olvasható.