Artisjus Irodalmi Díjat kapott Szilágyi Márton

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához. Éveken át a díjakkal járó pénzjutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést, ám a szerzői jogi törvény 2012-es módosítása miatt az alkotóknak már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget. Ezért 2013-tól ezt a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át.

Az immár eszmei szakmai elismerések díjátadó ünnepségét 2015. április 21-én 18 órakor tartják a Budapest Music Centerben.

Szilágyi Márton irodalomtörténész Ráció Kiadó gondozásában megjelent A költő mint társadalmi jelenségcímű kötetét díjazza az Artisjus. Az 1965-ben született egyetemi tanár az ELTE BTK XVIII–XIX. Századi Irodalomtörténeti Tanszék vezetője, az MTA doktora. A számos szakmai elismeréssel jutalmazott professzor kutatási területe a 18-19. századi magyar irodalom, de folyamatosan ír kritikákat a mai magyar irodalomról is. A Csokonai Vitéz Mihály pályafutását a korábbiaktól eltérő módon feldolgozó legutóbbi kötet a kutató ötödik könyve. Arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, melyek azok az események, történések, amelyek meghatározták Csokonai életét és pályafutását. Margócsy István a következő szavakkal méltatja őt: „Szilágyi Márton nem irodalmi elemzéseket nyújt, hanem az irodalom társadalomtörténeti megközelítését preferálja – s ezzel nagyon széles távlatokat nyit meg: könyvéből Csokonai példáján keresztül azt is szemlélhetjük, arra nézvést is tanulságokat meríthetünk, hogyan is működik általában, a társadalom keretei, kínálatai és szorításai között maga az irodalom.”


2015 irodalmi díjazottjai:

Artisjus Irodalmi Nagydíj – Kukorelly EndreMind, átjavított, újabb, régiek (líra)

Artisjus Irodalmi Díj – Szijj FerencAgyag és kátrány (líra)
Artisjus Irodalmi Díj – Háy JánosNapra jutni (próza)
Artisjus Irodalmi Díj – Károlyi CsabaNincs harmadik híd (kritikák)
Artisjus Irodalmi Díj – Szilágyi MártonA költő mint társadalmi jelenség (irodalomtörténet)

Forrás: litera.hu

2015.04.14.