Állatok, növények és bioetika a Mongol Buddhizmusban

Állatok, növények és bioetika a Mongol Buddhizmusban
10/20 - 10/21

2022. október 20. - 2022. október 21.

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

10/20 - 10/21

2022. október 20. - 2022. október 21.

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Nemzetközi konferencia az ELTE Mongol és Belső-ázsiai Tanszék, a Mongolisztikai Kutatóközpont és a Buddhizmus-kutatás Központ szervezésében.

A hagyományos nomád mongol életvitel szimbiózisban alakult ki a természettel, az emberek különleges, szertartásos kapcsolatban állnak az állatokkal és a növényekkel, valamint a tájjal is, amit fenntarthatósági szempontokat évszázadok óta szem előtt tartva gondoznak. A konferencián elhangzó előadások a Mongólia aktuális területén, valamint Kína, Oroszország és a diaszpóra más lakóhelyein élő mongol buddhizmussal, továbbá a mongol életmóddal (bioetikai és fenntarthatósági szemszögből), hitvilággal, művészettel és praktikákkal lesznek kapcsolatosak.

Ez az esemény már a negyedik a mongol buddhizmus témájában az ELTE BTK által rendezett konferenciák sorozatában (2015, 2017, 2019). Az ujgur és tibeti gyökerű mongol buddhizmus a belső-ázsiai műveltség talaján helyi értékekkel és szemlélettel bővült. A konferencia célja az, hogy nemzetközi és magyar kutatók, valamint kutató szerzetesek, kolostori apátok több szempontból vizsgálják a mongol buddhizmus sajátos gyakorlatát, szertartásait, történeti hátterét, irodalmát, kolostori életét és a szinkretikus népvallást a hagyományos mongol természetszemlélet tükrében.

A kétnapos konferenciára 60 előadót várnak jelenléti és online előadásokkal, nem csak a mai Mongólia területéről, hanem az Oroszországhoz tartozó burját és kalmük, valamint a Kínához tartozó Belső-Mongólia, Gansu területéről is. A konferencia nyelve az angol, a mongol és az orosz.

A konferenciát Dr. Hamar Imre, az ELTE rektorhelyettese és Dr. Bóna Judit, az ELTE BTK tudományos és kutatásszervezési ügyek dékánhelyettese nyitja meg.

Részletes program