A Város örök

A Város örök
03/24

2023. március 24. 16:30

Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút. 6-8. Főépület, I. emelet)

03/24

2023. március 24. 16:30 -

Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút. 6-8. Főépület, I. emelet)


Az ELTE Történeti Intézet szervezésében mutatják be a Bácskai Vera emlékére összeállított tanulmánykötetet, mely 2023 elején jelent meg a Korall Kiadó gondozásában.

Bácskai Vera a magyarországi társadalom- és várostörténet meghatározó alakja volt, kutatásai hazai és nemzetközi terepen egyaránt kiemelkedőek. Döntő szerepet játszott a város történeti fogalmának újradefiniálásában, a város komplex jelenségként való értelmezésében. A várost – magyarországi kortársainak tekintélyes részét jóval megelőzve – mindig is interdiszciplináris terepnek tekintette, megértve, hogy a város kitüntetett terület, s nemcsak a modern világban, hanem a történeti vizsgálódásban is.

A kutatás mellett Bácskai Vera érdeme volt az ELTE-n a kronológiai szerkezettől független, de abba mégis illeszkedő Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék megszervezése és vezetése, valamint a tanszékhez kötődő doktori program megalkotása. Ugyan tanári pályája az 1956-os forradalom után hosszú időre megszakadt, később minden erejével arra törekedett, hogy tudását és tapasztalatait tanítványaival is megossza. A társadalomtörténet iránt érdeklődő pályakezdők több generációját indította útjára. 

A 2019-ben szervezett emlékkonferencia anyagából tanulmánykötet készült, mely Bácskai Vera több évtizedes történetírói munkájának állít emléket. A kötetet Csorba László és Szende Katalin mutatja be.