A tájkultúra és a minőség

A tájkultúra és a minőség
09/24

2021. szeptember 24. 10:00 - 17:00

Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)

09/24

2021. szeptember 24. 10:00 - 17:00

Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)


Szakmai konferencia a Veritas Kulturális Egyesület és a TájGazda Minőségtanúsítási Programtanács szervezésében.

A gazdálkodás évszázadokon keresztül hozzájárult az élőhelyek gazdag változatosságának létrehozásához és fenntartásához. A mezőgazdasági tevékenységek azonban ártalmas környezeti hatással is járhatnak, talajromlás, a talaj-, a víz- és a környezetszennyezés, az élőhelyek felaprózódása és a vadvilág eltűnése. Ebből kifolyólag az agrár-termelés nem szorítkozhat csupán az élelmiszer- és ipari alapanyagok termelésére, ezzel egyenrangú feladata, hogy megőrizze az adott vidék eredeti jellegét. Általában elkülönítetten beszélünk tájról és kultúráról, pedig a kultúra mind a növényi és állati tájfajokra és fajtákra, mind az ott élő emberekre jellemző és egyedi. Tehát a kultúra és a táj összefügg.

Van egy fontos mérőszám, mely megmutatja, hogy egy növény, állat, ember által felhasználandó anyag, termék milyen mértékben felel meg az adott tájkultúrának, az a minőség. Minőség tehát az, ami egy adott tájkultúrát fenntart, az ottani fajoknak azonos életkörülményeket teremt. A minőség a tájkultúrával együtt változik, a rend a rendezetlenségbe alakul. 

A konferencián hazai és külhoni előadók valamint a témában jártas szakemberek vizsgálják a tájkultúra és a minőség összefüggéseit, az eseményt Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke, és Dr. Márai Géza egyetemi docens, TájGazda Minőségtanúsítási Programtanács elnök nyitják meg.

A részvétel regisztrációköteles, a részvételi szándékot az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelezni.

Program