A tájkultúra és a minőség
![A tájkultúra és a minőség](https://btk.elte.hu/media/22/8e/dd7f314e3113d1a45912903c5542252203dcae7d7279c78dcfceea26d294/tajkultura-konferencia-thumb.jpg?v202209270307)
2021. szeptember 24. 10:00 - 17:00
Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)
2021. szeptember 24. 10:00 - 17:00
Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt 39.)
A gazdálkodás évszázadokon keresztül hozzájárult az élőhelyek gazdag változatosságának létrehozásához és fenntartásához. A mezőgazdasági tevékenységek azonban ártalmas környezeti hatással is járhatnak, talajromlás, a talaj-, a víz- és a környezetszennyezés, az élőhelyek felaprózódása és a vadvilág eltűnése. Ebből kifolyólag az agrár-termelés nem szorítkozhat csupán az élelmiszer- és ipari alapanyagok termelésére, ezzel egyenrangú feladata, hogy megőrizze az adott vidék eredeti jellegét. Általában elkülönítetten beszélünk tájról és kultúráról, pedig a kultúra mind a növényi és állati tájfajokra és fajtákra, mind az ott élő emberekre jellemző és egyedi. Tehát a kultúra és a táj összefügg.
Van egy fontos mérőszám, mely megmutatja, hogy egy növény, állat, ember által felhasználandó anyag, termék milyen mértékben felel meg az adott tájkultúrának, az a minőség. Minőség tehát az, ami egy adott tájkultúrát fenntart, az ottani fajoknak azonos életkörülményeket teremt. A minőség a tájkultúrával együtt változik, a rend a rendezetlenségbe alakul.
A konferencián hazai és külhoni előadók valamint a témában jártas szakemberek vizsgálják a tájkultúra és a minőség összefüggéseit, az eseményt Csibor Géza, a Veritas Kulturális Egyesület elnöke, és Dr. Márai Géza egyetemi docens, TájGazda Minőségtanúsítási Programtanács elnök nyitják meg.
A részvétel regisztrációköteles, a részvételi szándékot az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelezni.