A szorongás filozófiai és pszichológiai megközelítése

A szorongás filozófiai és pszichológiai megközelítése
04/11

2022. április 11. 18:00

ELTE BTK Filozófiai Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 4/I 111.)

04/11

2022. április 11. 18:00 -

ELTE BTK Filozófiai Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum körút 4/I 111.)


Előadás-sorozat az ELTE Etika és Politikai Filozófia Doktori Program szervezésében.

Az esemény első előadója Pék László, aki Kierkegaard szorongás fogalmát járja körbe. 

Kierkegaard szorongásértelmezése azért érdemel külön figyelmet, mert egyszerre mozog a teológia, a filozófia és a pszichológia határán. Kierkegaard szorongásról és kétségbeesésről alkotott, megélt gondolatai a 19. század közepén úgy világítanak rá az említett egzisztenciális élményekre, hogy ezzel olyan ismert, a gondolkodásunkra mai napaig nagy hatást gyakorló személyeknek nyújt alapot, mint Rainer Maria Rilke, Martin Heidegger, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, vagy éppen Karl Jaspers.

Az este második előadását Farkas Vera tartja, aki az egzisztenciális pszichológia tükrében vizsgálja meg a halálszorongás fogalmát. 

Az egzisztenciális pszichológia szerint a halálszorongás adja az összes szorongás alapját. Bár menekülünk a haláltól és egy távoli, jövőbeli eseménynek tartjuk, mégis a végesség gondolata okozta szorongásban élünk. Minden egyes nap jelen van az életünkben a nemlétezés gondolata – néha tudatosan foglalkozunk vele, de leginkább a tudattalan szintjén jelenik meg. Mihez kezdjünk a halálszorongással? Milyen hatással lehet a személyiségünkre, az életünkre, ha gyakrabban szembe kell néznünk vele? Az előadás keretében ezekre a kérdésekre keressük a választ a releváns kutatási eredmények ismertetésével.

Meghívó