A Szekszárdi Garay János Gimnázium látogatása a Ruszisztikán

2018.11.26.
A Szekszárdi Garay János Gimnázium látogatása a Ruszisztikán
2018. november 21-én a Ruszisztikai Központot szó szerint megtöltötte a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz tagozatos tanulóinak csoportja, Nagy László tanár úr szervezésében és vezetésével. A látogatás célja a diákok orosz nyelv és kultúra iránti érdeklődésének fenntartása és esetleges továbbtanulási perspektívák megcsillantása volt.

A Trefort-kerttel való megismerkedés után a diákok megkóstolták a kvászt és kipróbálták, milyen dolog egy szűk folyosón lökdösődni. A Ruszisztikai Központ működésével való barátkozás után négy csoportra váltak szét és megkezdték a versenyfutást az idővel: négyszer 30 perc alatt ki kellett szabadulniuk a ruszisztikás szabaduló szobából, ki kellett nyomozniuk, merre járt Alisza, meg kellett fejteniük egy kvízt 16 jubiláló orosz személyiséggel kapcsolatban és színes tablót kellett készíteniük retró orosz képeslapok felhasználásával az élet nagy körforgásáról.

A szervezők (Igari Léna, Mészáros Zsófia, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya és e sorok szerzője) legalább annyira jól érezték magukat, mint a diákok és kísérőtanáraik. Ugyanis nem csak a feladatok elvégzése, hanem a feladatokat végzők szemlélése is sok örömet és vidámságot okozott. Nagy László tanár urat minden dicséret megilleti, mert valamennyi diákja fantasztikus partnernek bizonyult a művelődéstörténeti és nyelvi játékokhoz, ami hosszú és kiemelkedő minőségű pedagógiai munkáról tanúskodik. És ezt nem csak az alapján lehet lemérni, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz nyelvet választó tanulói szinte valamennyien eljutnak B2-es nyelvi szintre az érettségiig, hanem azon is, ahogyan egy ilyen rendhagyó nap programjain részt vesznek.

Természetesen készült egy csoportkép a Ruszisztikai Központ nyírfájánál a bölcsészkar udvarán és sok kiscsoportos fotó a matrjoska paravánnál a Ruszisztikai Kabinetben. Konfétka, bublik és vajaskenyér segítette a fizikai teljesítőképesség fenntartását. De a leghatékonyabb akkumulátornak mégiscsak a motiváltság, jókedv és elkötelezettség bizonyult.

Forrás: Russtudies