A szabadság színe és visszája

A szabadság színe és visszája
05/23 - 05/24

2024. május 23. - 2024. május 24.

ELTE BTK Filozófia Intézet (1088 Budapest, Múzeum körút 4., I épület)

05/23 - 05/24

2024. május 23. - 2024. május 24.

ELTE BTK Filozófia Intézet (1088 Budapest, Múzeum körút 4., I épület)


Idén is megrendezi közös konferenciáját az ELTE Filozófia Intézete és a Magyar Fenomenológiai Egyesület, az előadások témája ezúttal a szabadság.

A filozófiatörténetet, az ókortól napjainkig, a keleti, éppúgy, mint a nyugati filozófia történetét, végigkísérték a szabadságról folytatott viták. A filozófián belül, éppúgy, mint azon kívül, világos volt, hogy az emberi létezés egyik legfontosabb fogalmáról és problémájáról van szó. Speciálisan a fenomenológián belül is különleges helyet foglalt el ez a fogalom.

A szabadság sok filozófus szerint egyenesen azonos az ember lényegével, illetve a szabad-lét és szabadság képessége teszi az embert azzá, ami. Olyan jelenség ez, melynek elemzése, kutatása ma is messze túlterjed a kortárs filozófia határain. Központi témaként jelenik meg a kortárs művészetekben, és meghatározó problémakört képez a pozitív tudományos kutatásokon belül is.

A konferencián az érdeklődők fenomenológiai témájú és egyéb, interdiszciplináris jellegű előadásokat is meghallgathatnak a témában. Szó lesz többek között a szabadság antropológiai dimenziójairól, valamint testi és doxikus aspektusairól, a virtualitás, az üresség és közösségiség, illetve a természet és a szabadság kapcsolatáról.

Teljes program