A szabadság fantomja

A szabadság fantomja
09/29 - 09/30

2022. szeptember 29. - 2022. szeptember 30.

A épület, alagsor, – 150. (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)

09/29 - 09/30

2022. szeptember 29. - 2022. szeptember 30.

A épület, alagsor, – 150. (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)


Műhelykonferenciát szervez az Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék és ELTE Brazil Tudományos Központja Brazília függetlenné válásának bicentenáriumi évében.

Az előadások a latin-amerikai ország függetlenségének különböző aspektusait vizsgálják: a folyamat ideológiai kérdéseit és gyakorlatát, az önálló állami lét politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális összetevőit. A műhelykonferencia tematikája ugyanakkor nem merül ki a brazil történelem tárgyalásában. Helyet kapnak az új- és jelenkori egyetemes történet köréből a függetlenséggel kapcsolatos általánosabb kérdések is, így a függetlenségi mozgalmak és folyamatok, valamint a politika, társadalom, eszme- és diplomáciatörténet problémái más országok, régiók vonatkozásában is.

A konferencia plenáris előadását Pál Ferenc, a Romanisztikai Intézet professor emeritusa tartja És mi, magyarok, milyennek látjuk Brazíliát? címmel. A kétnapos eseményt kerekasztal-beszélgetés zárja Dr. Szilágyi Ágnes Judit (ELTE), Ricz Judit (BCE), Soltész Béla (ELTE) és Zelei Dávid részvételével.

Program

Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a konferenciát online közvetítjük. Helyszíni látogatóink részvételükkel beleegyeznek a róluk készülő esetleges kép- és hangmás közvetítésébe.