A puha diplomácia ereje

2022.10.04.
A puha diplomácia ereje
Az ELTE Koreai Tanszékén tartott előadást Lee Shang-hwa, Dél-Korea nyilvános diplomáciáért felelős miniszterhelyettese. A diplomatát Hamar Imre rektorhelyettes, az ELTE Távol-keleti Intézet igazgatója és Mecsi Beatrix, a Koreai Tanszék vezetője köszöntötték.

A „puha diplomácia” lényege, hogy az emberek szívének és lelkének megnyerésén keresztül erősítse a bilaterális és nemzetközi kapcsolatokat – derült ki a miniszterhelyettes Korea’s Soft Power and Global Pivotal State Vision című, angol nyelvű előadásából. Példaként olyan profánnak tűnő elemeket is említett, mint a koreai gasztronómia vagy a világban egyre nagyobb kulturális hatást kiváltó k-pop (koreai pop) zenekarok megjelenése.

Lee Shang-hwa előadásában kiért a turizmust segítő tényezőkre, összevetve a V4-államokat a Mekong-országokkal, vázolta Dél-Korea globális szerepvállalását és céljait. A diplomata köszönetét fejezte ki a magyarok felé azért, hogy méltó módon emlékeztek meg a 2019-ben a Dunán történt hajóbaleset áldozatairól. (A tragédiában 25 koreai állampolgár és a hajó két fős magyar személyzete vesztette életét, Magyarország a baleset helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél emlékművet állított az áldozatoknak.)

A miniszterhelyettes beszélt Dél-Korea és az ELTE kiterjedt kapcsolatrendszeréről, felidézve, hogy az egyetemen két évvel ezelőtt avatták fel a koreai könyvtárat, miután a Bölcsészettudományi Kar Koreai Tanszéke sikeresen pályázott a Window on Korea projektben. Előadásának zárásaként a hallgatóság támogatását kérte ahhoz a célkitűzéshez, hogy a 2030-as világkiállítást Busan városában rendezhessék meg.

Az ELTE Sejong Intézet október 5-én immár harmadik alkalommal rendezi meg a Koreai Karriernapot, ahol a távol-keleti ország legnagyobb cégei (köztük a Samsung SDI, a Hankook és az LG Chem) képviselői lesznek jelen. A rendezvényt Hamar Imre, az ELTE Távol-keleti Intézet igazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Kim Yongduk, a KOTRA (a koreai nagykövetség kereskedelmi képviselete) igazgatója. Az események október 10-én, a koreai írásrendszer (hangul) megalkotásának emléknapján folytatódnak a koreai nyelvi szónokversennyel. amelyen a társszervező Dankook Egyetem rektora is részt vesz, különleges díjat ajánlva fel a dobogósoknak.

Forrás: ELTE