A Portugál Nyelv Napja – új megállapodások

A hatodik alkalommal az ELTE-n többek között a budapesti portugál ajkú nagykövetségek szervezésében megrendezett Portugál Nyelv Napja ezúttal is nagy sikerrel zárult, sőt, idén új elemekkel is gazdagodott. 

Őexc. Maria José Morais Pires Portugália nagykövete a Camões Intézet nevében együttműködési szerződést írt alá azokkal a középiskolákkal, ahol már régebben és azokkal is, ahol szeptembertől fogják tanítani a portugál nyelvet. A már régebben a portugált második nyelvként tanító budapesti Károlyi Mihály és a Tamási Áron kéttannyelvű gimnáziumok, ill. a Leövey Klára Gimnázium mellett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban újraindul a portugál középiskolai oktatása. A kőbányai Szent László Gimnázium, illetve a Bornemissza Péter Gimnázium mellett két új vidéki gimnáziumban, a pécsi Kodály Zoltán, valamint a szegedi   Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban is útjára indul az a képzés, amelyet az ugyancsak most aláírt szerződésmódosítás értelmében a Camões Intézet mellett az ELTE is támogat. 

Az esemény érdekes színfoltja volt, hogy a Latin-Amerikai Kutatások Központja, illetve a Portugál Tanszék vezetői egy memorandumot írtak alá a Magyar Paralimpiai Bizottsággal arról, hogy támogatják a Rióban ez év szeptemberében zajló világjátékokra kiutazók felkészülését nyelvi és kulturális tapasztalataikkal. A délelőtt folyamán tudományos előadások hangzottak el a migráció és a portugál világ témakörében, amelynek kapcsán a Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszék vezetője, Dr. Rákóczi István adott interjút a Lánchíd Rádiónak.

Délután Angola és Brazília nagykövetségeinek misszióvezetői, Őexc. Lizeth Satumbo Pena és Valter Pecly Moreira fényképkiállítást nyitottak meg a Portugál Tanszék folyosóján, majd költészeti és zenei bemutatók zárták a hagyományosan a Trefort-kerti Bölcsész Napok keretében zajló találkozót.

2016.05.13.