A nemzedékiség mint jelenség

2021.11.25.
A nemzedékiség mint jelenség
A Magyar Tudomány Ünnepéhez is igazítva, az URFU, az Urali Irodalmi Múzeum, a moszkvai Szolzsenyicin Ház, az ELTE és a PTE együttműködésében nemzetközi tudományos konferenciára került sor november 12-13-án.

Az oroszországi résztvevők többsége Jekatyerinburgban személyesen vett részt a kétnapos konferencián, a magyarországi kollégák és néhány orosz előadó online csatlakozott az eseményhez. A konferencia részben az URFU, a PTE és az ELTE kutatóiból álló magyar-orosz kutatócsoport eredményeit sorakoztatta fel, amelynek központi kérdése a nemzedékiség jelenségének vizsgálata a XX-XXI. századi magyar és orosz szépirodalmi gondolkodásban. Másrészt a kérdés interdiszciplináris megvilágítására is kísérletet tett a rendezvény, így történeti, szociológiai és művészettörténeti tárgyú  előadások is sorra kerültek.

A két nap alatt hat szekcióban 35 előadás hangzott el, orosz nyelven. Magyarországot Gyimesi Zsuzsanna (ELTE), Kalafatics Zsuzsanna (BGE), Regéczi Ildikó (DTE), Schiller Erzsébet (ELTE) és Szabó Tünde (PTE) képviselte. Előadott továbbá Alina Urazbekova, a budapesti Orosz Kulturális Központ főmunkatársa. A magyar témákat kutató oroszországi szakemberek közül felszólalt Jurij Guszev, a magyar irodalom legendás orosz műfordítója (Julija Matvejeva tolmácsolásában), Alekszandr Sztikalin, a Magyarországon otthonosan mozgó történész professzor, és Okszana Yakimenko irodalomtörténész, aki az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ rendszeres vendégelőadója, a magyar műfordítók fiatal nemzedékének fáradhatatlan nevelője.

A rendezvény különlegessége volt a konklúziók és tudományos eredmények versbe szedett összegzése, amelyet Julia Matvejeva irodalomtörténész, a konferencia főszervezője és Leonyid Bikov irodalomtörténész professzor írt és adott elő.