A művészet vége (?)

A művészet vége (?)
06/19

2019. június 19. 19:00

Kelet Kávézó • 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

06/19

2019. június 19. 19:00 -

Kelet Kávézó • 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.


Folytatódik az ELTE BTK Esztétika Tanszék "Kritika és mű" beszélgetéssorozata. A következő alkalmon azt tárgyalják a résztvevők, milyen nehézségekkel néz szembe a művészet a 21. században.

A művészetnek nincs vége, él és virul dacára annak, hogy Hegel közel kétszáz éve kiírta az emberi szellem legmagasabb rendű tevékenységei közül. De a virulás közepette felmerülnek kérdések. Ha bármi lehet művészet, ahogyan azt a művészetet ilyen értelemben befejezettnek nyilvánító Arthur C. Danto hirdette, marad-e esztétikainak nevezhető kritérium dönteni művészet és nem művészet között? Érvényesíthetők-e általános minőségi szempontok, vagy minden művet csak magához lehet mérni? Mennyire értékelődik fel a művészetelmélet által korábban lefokozott alkotói szándék? Milyen nehézségekkel néz szembe az a művészet, amely a „bármiség” helyett a társadalmi elkötelezettséget választja?

Ilyen és hasonló kérdésekről beszélget Radnóti Sándor professor emeritus, Szigethy Gabriella doktorandusz, tanár (ELTE Esztétika Tanszék, budapesti McDaniel College) és Papp Zoltán adjunktus.