A könyvtártudomány ünnepe a BTK-n

Mit jelent a könyvtár a tudományban, a kutatásban, múltunk feltárásában, jelenünkben, jövőnk kijelölésében? Milyen szerepet tölt be virtualizálódó valóságunkban, illetve hogyan látjuk a globális információs rendszerek részeként? Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete és Könyvtártudományi doktori programja Valóságos könyvtár - könyvtári valóság II. című konferenciájával emelte ismét a figyelem középpontjába a tudományterületet a Magyar Tudomány Ünnepén.
 
A rendezvény résztvevőit Szalay Péter, az ELTE tudományos rektorhelyettese, Borsodi Csaba a BTK általános dékánhelyettese és Kiszl Péter intézetigazgató köszöntötte, majd az EMMI részéről Vígh Annamária közgyűjteményi főosztályvezető nyitotta meg a plenáris ülést a BTK Kari Tanácstermében.
 
2015. november 23-án és 24-én, két napon keresztül, szekciókban, több, mint 40 értékes, hazai és határon túli előadói megszólalással, összesen 170 vendégnek biztosítottunk részletgazdag panorámaképet az interdiszciplináris tudományterület aktuális kérdéseiről.
 
Frank Tibor és Déri Balázs professzorok pályájukat elemző, nagy ívű vallomásaikkal, magyarországi és külföldi könyvtárvezetők (pl. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin főigazgatója és Silvia Stasselova, a pozsonyi Egyetemi Könyvtár főigazgatója, a Szlovák Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének elnöke) friss tapasztalataik megosztásával biztosítottak egyedi és megismételhetetlen karaktert elemző áttekintésünknek. Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Délvidéki magyar tudástár létrehozásának nemes ügyét tárta a szakmai közönség elé.
 
Gurka-Balla Ilona, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről és a könyvtárosképzést kutatásaikkal meghatározó egyetemi oktatóink (pl. Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke és Kiszl Péter, a Könyvtár- és Információtudományi Képzések Kollégiuma elnöke), továbbá a jövőt már szakemberként képviselő doktoranduszaink (pl. Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár főigazgató-helyettese és Vass Anna Johanna, a MANDA osztályvezetője) is nagy érdeklődéssel kísért ízelítőt adtak naprakész tudásuk legjavából. A könyvtárinformatikai trendek változásait katalizáló piaci szakértők (pl. Biszak Sándor, az Arcanum Kiadó vezetője) pedig az Egyetemi Könyvtárban mutatták be legújabb fejlesztési eredményeiket.
 

Fotók

2015.12.02.