A könyv és olvasója

A könyv és olvasója
12/12

2018. december 12. 17:00

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, mfszt.)

12/12

2018. december 12. 17:00 -

ELTE BTK Kari tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, mfszt.)


Az MTA–ELTE Humanizmus Közép-Kelet-Európában Kutatócsoport szervezésében könyvbemutatót rendeznek a 14–16. századi könyvkultúráról interdiszciplináris megvilágításban.

A Magyar Királyság 14–16. századi könyves történetét illetően egy-egy alapvető katalógus, kézikönyv megjelenése vagy kutatási szakasz lezáródása után több alkalommal jelent meg tanulmánykötet, követve módszertanában a megelőző kutatási szakaszt vagy éppen figyelve a világban megjelent újabb interpretációs lehetőségekre. A most kézben tartott könyv egyes tanulmányai gondosan számot adnak saját tárgyuk kutatástörténetéről is. Jelen kötet címében interdiszciplináris megközelítést ígér. A cél meg is valósult, ugyanakkor az egyes írások más és más módszertant helyeznek vizsgálódásuk középpontjába. Adódik ez a tanulmányok eltérő tárgyából és a háttérben lévő eltérő forrásadottságokból is. Mindenképpen közös bennük az, hogy együtt szemlélik az Árpád-kort követő időszakot, egészen a 16. század végéig.

A könyvbemutatót Kiss Farkas Gábor, a kutatócsoport vezetője nyitja meg, a könyvet bemutatja Klaniczay Gábor, a CEU Középkori Tanszékének egyetemi tanára.

Forrás: ELTE