A deglobalizáció és a kereskedelmi háborúk hatása az iparági dinamikára

A deglobalizáció és a kereskedelmi háborúk hatása az iparági dinamikára
04/21

2023. április 21. 14:00

ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. I. em. 115.)

04/21

2023. április 21. 14:00 -

ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. I. em. 115.)


Az ELTE BTK Vállalkozástörténeti Kutatócsoport meghívására Teresa da Silva Lopes vállalkozástörténész, a University of York professzora tart előadást Karunkon "The Impact of Deglobalisation and Trade Wars on Industry Dynamics: Norwegian Cod Fish and Portuguese Port Wine, 1920s−1940" címmel. 

Az elmúlt években terjedőben van a deglobalizáció, a globális kereskedelem és a beruházások stagnálása, a nacionalizmus térnyerése, a kereskedelmi háborúk újjáéledése és a kereskedelmi blokkok kialakulása. A Norvégiában és Portugáliában végzett kiterjedt levéltári kutatásokra támaszkodó előadás ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a két világháború közötti időszakot bemutatva.

Az előadás az alábbi linken keresztül online követhető. 

Teresa da Silva Lopes a University of York professzora, vállalkozástörténész, a Centre for Evolution of Global Business and Institutions igazgatója, a European Business History Association (EBHA) a vállalkozástörténészek európai szervezetének elnöke, a Business History, az Enterprise and Society és a Journal of Historical Research in Marketing folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja.

Fő kutatási területe a portói bor kereskedelmének története a 19−20. században, a nemzetközi márkanevek, brandek, a marketing és a multinacionális vállalatok története.