A babilóni újévi fesztivál

A babilóni újévi fesztivál
05/16

2024. május 16. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

05/16

2024. május 16. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi-terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Vér Ádám "A babilóni újévi fesztivál. Az akītu ötödik napja" című előadásával zárul az ELTE Ókortudományi Intézet ókori rítusokat bemutató sorozata.

Az ókori Mezopotámia egyik legfontosabb állami rituálé-sorozata a 11 vagy 12 napig tartó babilóni újévi fesztivál, az akītu volt. Ekkor került sor a főisten, Marduk templomának rituális megtisztítására, a király beiktatásának ceremóniájára, a dél-mezopotámiai városokból a kultuszszobrok átszállítására Babilónba, az uralkodó és az istenek processziójára, melynek keretében elhagyták a várost és a „pusztában” álló akītu-templomba vonultak, ahol közös lakomán vettek részt a város lakói és istenei – csak hogy a legfontosabb pontokat említsük. Az előadás az fesztivál egyik csúcspontjának tekinthető ötödik nap eseményeit fogja rekonstruálni és értelmezni.

Az Ókortudományi Intézet előadássorozata ókori terepmunkára hívja az érdeklődőket. Az előadások holt tárgyakon és régi szövegeken keresztül elevenítenek fel hajdani rítusokat, amelyek nemcsak egy-egy kiemelkedő személy vagy korszak, hanem egész társadalmak működésére, világ- és önértelmezésére világítanak rá.

Facebook esemény