90. születésnapja alkalmából köszöntötték Ritoók Zsigmondot

2019.09.30.
90. születésnapja alkalmából köszöntötték Ritoók Zsigmondot
Az Ókortudományi Intézet családias hangulatú, házi konferenciát szervezett az emeritus születésnapja alkalmából.
A konferencia vendégei az Ókortudományi Intézet munkaktársainak prezentálásában hallgathattak meg előadásokat, többek között a neolatin bukolikus költészetről, a rítustaxonómiáról és a hésziodoszi metaforáról. A teljes program itt olvasható. 

Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, akadémikus 1929-ben született Budapesten. Református családból származik, ahonnan a kultúra szeretetét és a kötelességteljesítés parancsát életre szóló útravalóként hozta magával. Már kamaszként tudta, hogy latin szakos tanár lesz, az antik nyelv iránt Cicero egyik munkájának hatására kezdett el érdeklődni. Ígéretesen induló kutatói pályafutását azonban a politika ideiglenesen más vágányra terelte. Tanított gimnáziumban és egyetemen, írt tankönyvet és számtalan tudományos munkát, presbiterként pedig a Kálvin téri gyülekezetet szolgálta.

Bölcsészdiplomáját 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem görög-latin szakán, 1965-ben pedig magyar szakon szerezte meg. A nagyhírű Eötvös Collegiumba Réz Pállal és Szűcs Jenővel együtt került be.  1968-ban védte meg a nyelvtudományok kandidátusi, 1986-ban pedig akadémiai doktori értekezését.

Pályája elején az ELTE Görög Tanszékén dolgozott tanársegédként, ami hatalmas megtiszteltetést jelentett a fiatal kutató számára, majd 1958 és 1970 között a budapesti Martos Flóra Gimnázium (ma: Óbudai Gimnázium) tanára volt, ahonnan a Magyar Tudományos Akadémia Ókortudományi Tanszék Kutatócsoportjának felkérésére jött el. Először tudományos munkatársként, majd pedig főmunkatársként dolgozott az MTA kutatócsoportjában. A kezdeti időszakban azonban nehezen szakadt el korábbi, gimnáziumi diákjaitól.

1986-ban az ELTE Latin Nyelv és Irodalom Tanszék egyetemi tanárává nevezték ki. Egy évvel később tanszékvezető is lett, mely tisztséget 1993-ig töltötte be. 1990-ben választották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1993-ban pedig rendes tagjává. Mindezek mellett még a római Academia Latinitati Fovendae, az Európai Akadémia, valamint az Osztrák Tudományos Akadémia tagja.

1999 óta professor emeritusként folytatja oktatói tevékenységét. Pályája során számos kitüntetésben részesült, munkáját 1995-ben Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel ismerték el. 2001-ben Széchenyi-díjat, 2018-ban a Magyar Corvin Lánc kitüntetést kapott.

Ritoók Zsigmond életinterjú

Borítókép: MTA