MineDText — Digitális szöveganalitika

MineDText — Digitális szöveganalitika
04/17

2019. április 17. 17:00 - 18:30

ELTE TáTK – Kari Tanácsterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

04/17

2019. április 17. 17:00 - 18:30

ELTE TáTK – Kari Tanácsterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)


Az ELTE TáTK idén is részt vesz a 2012-ben Berlinből induló nemzetközi Startup Safari kezdeményezés programján. A Startup Safari eseménysorozat célja a startup világ megismertetése a szélesebb közönséggel, illetve a piaci szereplők közötti kapcsolatok bővítése. A beszélgetésen Putz Orsolya, az Amerikanisztika Tanszék oktatója is részt vesz.

A digitális forradalom az emberiség írásbeli önkifejezésének forradalma is. A weboldalakon, közösségimédia-felületeken, szöveggé alakított videókon, digitalizált könyvtárakban felhalmozódott szövegek a társadalmi valóság sosem látott szélességű és mélységű elérését teszik lehetővé a szöveganalitikusok számára. Individuális és kollektív cselekedeteinkről, szerepeinkről és csoportközi viszonyainkról, mindezek időbeli dinamikájáról és strukturális heterogenitásáról naponta többmillió terrabyte-nyi digitális szöveg keletkezik, s ez a meglevő adatvagyon néhány évente megsokszorozódik. Ez a szöveguniverzum olyan analitikai technológiákat hívott életre, melyek az üzleti világ mellett a szociológia, politológia, kutatásmódszertan, történeti és elméleti bölcsészettudományok stb. számára kikerülhetetlen eszközökké váltak a bennünket körülvevő valóság – és a valóság digitális lenyomatának – megértésében.

Miként használja a szöveganalitikai módszereket egy politológus, egy szociológus-módszertanász vagy egy üzleti elemző? Milyen kognitív nyelvészeti eredmények alapján finomhangolhatóak a szöveganalitikai eszközök? Hogyan viszonyul egymáshoz/kommunikál egymással az eltérő szakterületeken/tudományágakban felhalmozott szövegbányászati tudáskincs? Milyen rálátása van a különböző szektorokban kutató szövegbányászoknak egymás munkájára és módszereire, és mit kérdeznének egymástól, ha egy kerekasztal mellé ülnek?

Az ELTE Társadalomtudományi Kar programjának moderátora: Dessewffy Tibor, szociológus [ELTE TáTK – Digitális Szociológia Kutatóközpont]

A beszélgetés résztvevői:

  • Koltai Júlia, data scientist [ELTE TáTK – Társadalomtudományos Kutatások Módszertana Tanszék];
  • Putz Orsolya, kognitív nyelvész [ELTE BTK – Amerikanisztika Tanszék];
  • Sebők Miklós, politológus [MTA TK – Kormányzás és Közpolitika Osztály];
  • Sütő Anna, CEO [Datalyze Research Ltd.] 

Regisztráció

Jegyek

Facebook

Cikk és kép forrása: ELTE TáTK facebook