A Filozófia Intézet szabadon választható kurzusai

2019.02.12.
A Filozófia Intézet szabadon választható kurzusai

Részletes kurzuskínálat: http://phil.elte.hu/leszabo/courselist/2018-2019-2.html

Common Themes in Greek & Indian Philosophies

The course gives an introduction to the common topics tackled in both Greek and in Indian philosophies. The seminars inquire into a wide spectrum of common themes in most branches of philosophy (metaphysics, ethics, epistemology), and compare concepts present in both spheres, such as reincarnation, composition of the soul, origin of the world, atomism, syllogisms, etc. Although the course is structured on a chronological approach based on the Greek timeline from the Presocratics to Proclus, the focus is primarily on structural and conceptual comparison, while historical aspects are covered only in a secondary manner. Thus, although the question of influence will necessarily emerge, it will be considered from a very cautious standpoint. At each occassion, sources will be discussed, followed by student presentations of relevant secondary literature.

A secondary aim of the course is to improve students’ academic English skills, both verbal and written, thus facilitating their involvement in international academic life (conference participation, article writing, etc.). If needed, individual consultations for improvement of academic writing can be scheduled.

No previous knowledge of Greek or Sanskrit, or previous acquaintance with Indian philosophy is needed. Sources will be read in English translation.

Oktató: Aklan Anna Katalin

A kurzus időpontja és helye: Csütörtök 12:00-13:30 MÚK4/i/104

BBV-020.008

Modern filozófiai problémák

A kurzus bevezetést kíván nyújtani néhány alapvető filozófiai problémához. A témák: a külvilágra vonatkozó tudás és a szkepticizmus; személyes azonosság; a test-lélek probléma: a tudat és az agy viszonya; a nyelv és a világ kapcsolata: a referálás értelmezései; szabad akarat és determinizmus; az erkölcsi jó természete és az erkölcsi szerencse; a műtárgyak természete.  

A kurzus időpontja és helye: Csütörtök 16:30-18:00 MÚK4/i/129

Oktató: Ambrus Gergely

BBV-020/02

A filozófia mint életforma: antik és modern perspektívák

A kurzus időpontja és helye: Kedd 10:00-11:30 MÚK4/i/Bence György terem

Oktató: Bene László

BBV-020/01

Filozófiai antropológia

Az előadás célja, hogy bevezessen a filozófiai antropológia klasszikus kérdéseibe, vitáiba és álláspontjaiba. Az egyes szerzők pozícióit a filozófiai kontextus figyelembe vételével tárgyaljuk.

A kurzus időpontja és helye: Kedd 12:00-13:30 MÚK4/i/Bence György terem

Oktató: Olay Csaba

BBV-020.41

„Nyugat-keleti díván” (történelemfilozófiai szeminárium)

„Nyugat-keleti díván” avagy „A történelmi világ felépítése”

(Adalékok az európai történetfelfogás alakulásához az Európán-kívüli világ megismerésének tükrében a kezdetektől a modern Kelet-kutatás megjelenéséig)

A kurzus időpontja és helye: Szerda 15:00-16:30 MÚK4/i/204

Oktató: Várnai András

BBV-020.004